Reizen naar Rabat (Marokko)

Vaak wordt Rabat afgeraden of als “second option” genoemd bij een bezoek aan marokko. Jammer vinden wij! Zeker voor marokkanen zelf of andere internationale toeristen staat de stad hoog op de lijst van toeristische bestemmingen. Na ons bezoek zijn we dan ook volledig omgedraaid! De politieke hoofdstad van Marokko is een relaxt, aangenaam alternatief voor de rest van het land.

Rabat is de hoofdstad van Marokko waar de tijd heeft stilgestaan. De extreem goedkope taxi’s, de historische stadsmuur, de lage prijzen voor voedsel en de oude krakkemikkige huizen zijn hier een goed voorbeeld van. Rabat biedt ook genoeg bezienswaardigheden waar elke toerist van zal smullen. Je vindt er een heerlijke medina om in te verdwalen, een verfrissende zee, inclusief strand en een prachtige koloniale architectuur of met palmen omzoomde straten.

Rabat overzicht

Tips voor je bezoek aan Rabat

1. Ga naar de Medina

Iedereen die je vraagt naar Marokko, heeft als eerste een beeld van de markt in zijn hoofd. Dat blijft fascinerend, ook voor mij. Als je over de markt heen loopt, blijf je je verbazen hoe dit allemaal het dagelijkse leven van vele Marokkanen kan zijn (in positieve en negatieve zin). Van onze ervaringen in Marokko was de medina van Rabat in ieder geval het meest bewonderenswaardig!

De medina is de oude binnenstad van Rabat, gevuld met markten, winkeltjes en werkplaatsen. Je vindt hier veel mooie goedkope artikelen, onder andere aardewerk, leer, houten meubelen, exclusieve lampen, … Verder staat de Medina van Rabat bekend vanwege het heerlijke en goedkope eten met een grote keuze aan gerechten en smaken.

Medina Rabat
Rotzooi of mooie spullen? :)

Elke dag stallen of hangen de bewoners hun producten buiten uit en ’s avonds ruimen ze het weer netjes op. Bedelende oude vrouwen en mannen, kooplieden die je naar hun winkeltje proberen te lokken met felle kleuren en lage prijzen. 1 ding is zeker, je kijkt je ogen uit tijdens een ochtendje in de levendige medina. Al lopend over het oude deel van de markt vind je vooral veel voedsel, terwijl je in het nieuwere, wat luxere deel, meer de kleedjes, tasjes, tajines en souvenirtjes vindt.

2. Bezoek Chellah

Chellah is de verlaten en overwoekerde ruïne aan de rand van het centrum van Rabat. Deze ruïne was ooit een oude Romeinse stad genaamd Sala. Tegenwoordig staat het bekend als Chellah en trekt het vele bezoekers. Ook is het het huis van een grote groep ooievaars die hun nesten bovenop de oude muren bouwen. Tijdens de zonsondergang zorgt de zon voor een spectaculaire oranje/gouden gloed wat het een magische plek maakt, dus zorg dat je hier op dat moment bent.

Toegang kost je 10 dirham (wat omgerekend een euro is), eigenlijk geen geld voor al het moois wat je te zien krijgt. Elke taxichauffeur kent Chellah, dus gewoon aangeven dat je hierheen wilt en ze zetten je netjes voor de deur af. Vraag gelijk om de chauffeur je straks terugbrengt.

3. Mausoleum van Mohammed V

Het mausoleum voor het prachtige plein, mét pilaren

Het Mausoleum ligt net buiten de oude binnenstad van Rabat en is prima te bereiken met een goedkope taxi, maar wij raden aan om het gewoon lopend te doen. Je ziet een prachtig stukje Rabat zo!

Je ziet het al snel doordat tegenover het mausoleum de Hassan Toren staat, die boven de start uittorent. Deze pilaren eromheen waren het begin van een enorm grote moskee, die nooit afgemaakt is. De toren is 44 meter hoog, wat eigenlijk 86 meter had moeten zijn maar die ook niet afgebouwd is. Sinds 1199 is er niet meer aan gebouwd, omdat sultan al-Mansour, de opdrachtgever van de bouw, dat jaar gestorven is. Het mausoleum zelf is de begraafplaats van Mohammed V, samen met zijn twee zonen Hassan ll en prins Abdallah, begraven. Deze drie onderdelen bij elkaar vormen een mooie en rustgevende plek om te bezoeken!

Het mausoleum is helemaal gratis om te bezoeken. Loop daarna door langs de muren weer de stad in. Het typische Marokkaanse plaatje: witte huizen, schotels op het dak, overal katten en de Arabische taal die overal om je heen klinkt.

4 Via de Kasba van de Oudaya’s naar de zee om te surfen

Het ontgaat je vast niet als je Rabat bent: de prachtige verhoogde vesting aan de Zee in Rabat. De Kasba (kasbah = kasteel) is gratis te bezoeken en leidt je via een mooie stadstuin naar een uitkijkpunt over de zee, waar je heerlijke koffie kan drinken, uitkijkend met een prachtig uitzicht over de oceaan!

Via de Kasbah kun je beneden lopen waar je een klein (stad)strand van Rabat vindt. Hier kun je een heerlijke verfrissende duik nemen, maar ook prima surfen! Er zijn verschillende surfscholen, maar je mag ook zelf je plank erbij pakken. Doordat er golfbrekers zijn gebouwd voor het strand, heb je te maken met prachtig gebroken golven, die zowel voor beginners als medium-advanced surfers een genot zijn voor een dagje surfen.

Surfen in Rabat

Overnachten in Rabat

Overnachten in Rabat is werkelijk prima te doen, zeker vergeleken met de meer toeristische plaatsen van het land. De stad is iets moderner, dus bijv. AirBnB is een veel gebruikte manier voor de lokale bevolking om iets te verdienen aan de huge Riads van hun families.

Op deze manier kom je voor een aantrekkelijke prijs in contact met leuke Marokkaanse families (die nog niet verpest zijn door het massatoerisme..!)

Tip: overnacht in de medina

In de oude medina vindt je behoorlijk wat Riad’s en Airbnb locaties. Het fijne is dat deze in Rabat een stuk aangenamer en “luchtiger” is dan in steden als Fez of Marrakech.

Vanaf de medina kun je overal heen en er rijden veel taxi’s langs de muren van de medina. Voor een taxi hoef je niet veel te betalen; zo’n 15 dirham voor een ritje van een kwartier. Het komt niet vaak voor dat je wordt opgelicht, dus een fooi is altijd leuk om te geven!

Een andere tip is om eens te kijken in Rabat-Salé. Dit is het nieuwe gedeelte van Rabat aan de overkant van de rivier. Daardoor zijn de kamerprijzen nóg lager en de voorzieningen nog beter. De prijzen voor twee bedden starten al vanaf € 13,- in Rabat-Salé.

Rabat sale
Rabat salé vanaf de oude stad gezien

We hopen dat je veel aan deze gids hebt. Geniet van Rabat!

Erik van Wieren.