Reizen op een klein budget: 12 tips!

Wie veel reist, weet direct wat ik bedoel: reizen is duur! Maar dat hoeft gelukkig niet zo te zijn. Veel mensen dromen ervan om langer te reizen en meer te kunnen doen met hun “gelimiteerde” budget. Je bent gelukkig ana het juiste adres. Ik heb een aantal budget travel tips opgesteld, welke je helpen om goedkoper te leven tijdens je reis en nóg meer te besparen. Want dat staat direct gelijk aan nóg meer dingen doen, of zelfs…. nog een keer extra op reis kan!

budget travel tips

Hoe je geld bespaart op je budget reis

De beste tips heb ik uit ervaringen opgedaan, maar vooral ook door veel reizigers die we zijn tegengekomen op onze reizigers. Grappig is dat we het meest geleerd hebben van een stel Grieken en een stel Italianen die het budget reizen tot een ware kunst hadden verheven. Mogelijk omdat het in hun cultuur zit?

Ze hebben ons in elk geval laten zien dat geld besparen op je reis een fluitje van een cent moet en kan zijn! Let’s get Greek / Italian!

12 simpele tips om geld te besparen op je reis:

We hebben de beste tips even gecategoriseerd in 4 onderdelen voor je. We kwamen uit op: eten & drinken, vervoer, overnachten & samenwerken.

Eten & drinken

1. Probeer ten alle tijde toeristische restaurants / locaties te vermijden. Loop nog even door naar de wijk waar je geen toeristen meer ziet en je kunt vaak heerlijk eten bij een goedkoper lokaal restaurant! Werkt zelfs in dure steden als Londen.

2. Heb je een appartement of kamer met een klein keukentje of kitchenette? Zelf koken scheelt vaak enorm in de kosten! In de meest hostels hebben ze een ook shared keuken waar je andere gasten kunt imponeren met je gerechten ;)

3. Dagje naar het park, strand of openbare ruimte? Koop eten en drankjes in de lokale supermarkt en neem deze mee! Veel goedkoper dan je drank of eten bij tentjes of verkopers kopen. Gratis tip: een fles rode wijn en stokbrood met kaas doet het altijd goed en stilt de honger!

Overnachten

4. Probeer altijd all-inclusive hotels te vermijden. Het eten is hier vaak teleurstellend. Een ontbijtje is soms nog wel aan te raden, maar voor lunch en diner kun je beter een blokje om gaan. Lokale restaurants zijn vaak veel goedkoper en een stuk lekkerder als je geluk hebt!

5. Boek niet van te voren en zorg ervoor dat je licht bepakt reist. Op die manier kun je ter plekke, op een relaxte manier je hotel / hostel / airbnb / villa-suite uitzoeken. Vaak kun je op locatie zelf nog afdingen, door twijfel over de locatie te tonen en te dreigen om elders te overnachten :)

Vervoer

6. Probeer of je in plaats van het vliegtuig met de trein kan reizen. Vliegen lijkt goedkoop, maar met vliegveld transfers en dure producten op het vliegveld kom je vaak bedrogen uit! De nachttrein is daarnaast een ideale budget optie om te reizen in plaats van overdag. Dit scheelt in de prijs, maar bespaart ook weer een overnachting!

7. Pak in plaats van de taxi de bus. Vooral in Europese landen is het openbaar vervoer vrij goed geregeld. Lopen is natuurlijk nog goedkoper (en stiekem ook het leukste!)

8. Het is goedkoper als je in een klein dorpje net buiten de stad of een minder populair stadsdeel verblijft. Je bespaart zo vaak tot wel 50% of meer dan wanneer je een hotel of appartement boekt midden in een grote, toeristische stad.

Samenwerken op je budget reis

9. In groepsverband is alles altijd goedkoper. Mocht je niet met een complete groepsreis willen reizen, geen probleem! Kijk of er nog andere gezellige toeristen aanwezig zijn die bijvoorbeeld willen carpoolen of mee willen op een bepaalde excursie.

fooi budget-travel

10. Geef niet teveel fooi. Wij zijn gewend om er redelijk genereus mee om te gaan (in Nederland ook), maar in het buitenland is dit, buiten de toeristische – helemaal niet zo vaak het geval. Laat je niet misleiden door de lonely planet, en geef gewoon een bescheiden fooi! Pro tip: ga met meer mensen uiteten, dan verdeel je de fooi mooi over iedereen.

11. Vrienden of familie in het buitenland zijn de ideale reden voor een trip! Plan een reis om een bezoek aan hen heen. Zeker als je een paar dagen bij hen kan blijven logeren, dan scheelt het flink in de kosten.

12. Samen sta je sterken in onderhandelingen. Het is ons al vaak overkomen dat mensen ons proberen af te troggelen als we met ons 2en zijn. Met meerdere mensen (en onderhandelskills) sta je sterken en weet je elkaar vaker te behoeden voor miskopen! Ook zijn slinkse verkopers vaak niet gediend van reizigers die samenzweren tegen hun misleidende praktijken!

Snel op budgetreis

Mogelijk heb je iets aan de tips! Maak er snel gebruik van door een reis te boeken ;)

Mis je iets in dit artikel? Heb je nog meer budget tips? Laat het ons weten!
Daarnaast kun je altijd bijdragen als gastblogger.

Tags: